Inashco

News
10-07-15

// Afval blijkt goudmijn dankzij recycling

Afval blijkt goudmijn dankzij recycling

door Anna Mees

Rotterdam - 

Inashco, een bedrijf dat waardevolle metalen en mineralen uit het afvalproduct bodemas haalt, heeft een nieuwe eigenaar.

Investeringsfondsfonds Waterland kocht onlangs een meerderheidsbelang van metaalbedrijf Fondel Group, die minderheidsaandeelhouder blijft.

Met Inashco´s gepatenteerde technologie kunnen afvalverwerkers metalen als aluminium en koper uit bodemas – afkomstig van verbrand afval – halen. Die metalen worden omgesmolten en weer verhandeld op de wereldmetaalmarkt. De mineralen worden hergebruikt in bijvoorbeeld stoeptegels en beton. Door toenemende grondstofschaarste en hoge grondstofprijzen is het de moeite waard om deze materialen uit afval te filteren. Zo hoeft er bijvoorbeeld minder nieuw metaalerts gedolven te worden.

´Zeven voor gevorderden´

Met een geavanceerde techniek, advanced dry recovery, worden de twee grondstoffen van elkaar gescheiden. Financieel directeur Peter Wit: „Het is eigenlijk zeven voor gevorderden.” In Europa komt er jaarlijks 23 miljoen ton bodemas uit zo’n 100 miljoen ton afval. Er valt dus genoeg te zeven. Inashco’s klanten zijn afvalverbranders als Afval Energie Bedrijf (AEB) Amsterdam, Twence en Wheelabrator (VS). Tegen het eind van het jaar zal Inashco ruim vijf miljoen ton bodemas kunnen verwerken, verwacht Wit.

Het bedrijf groeit snel. De omzet was afgelopen jaar €43 miljoen (gebroken boekjaar), in 2012/2013 €26 miljoen. In minder dan vijf jaar tijd ging het team van een handvol naar ruim honderd medewerkers. Zij zijn actief in onder meer Finland, Duitsland en Singapore. Wit ziet vooral kansen in de VS. „Dat is het Saoedi-Arabië van afval. Er is geen land waar zo veel wordt weggegooid en waar zo weinig mee gebeurt.”

Groeiplannen

Inashco werd in 2008 opgericht vanuit de Technische Universiteit Delft. Peter Berkhout en professor Peter Rem van de vakgroep Resources & Recycling vonden de technologie uit. Fondel en toenmalige startup Synvase brachten die naar de markt. De universiteit houdt via Delft Enterprises een aandelenbelang, net als het management dat bestaat uit algemeen directeur Arno La Haye en Peter Wit. „Om onze groeiplannen te ondersteunen hadden we een nieuwe partij met veel kapitaal nodig. We hebben nu dertien installaties en hopen daar de komende jaren ruim tien aan toe te voegen.”

Waterland kocht ook het Britse bedrijf Ballast Phoenix Limited (BPL), een voormalige dochter van Ballast Nedam. BPL is gespecialiseerd in het voor hergebruik klaarmaken van mineralen uit bodemassen, zoals resten van aardewerk, stenen en glas.

Wit: „Wij richten ons sinds kort ook op het verwerken van de mineralen uit as. BPL kan ons daar verder mee helpen. Bij Waterland worden we uiteindelijk één groep.”

Oprichters van Synvase zijn Jelle Sernee en Jaap Vandehoek. De twee leggen zich inmiddels toe op een nieuwe technologie van de TU Delft om plastics te scheiden.

 

 

de Financiele Telegraaf 11 – juli 2015

Archive